Úplně nejlehčí a nejzdravější formou večeře jsou saláty. Při přípravě dresinku se nebojte experimentu a pracujte vždy s čerstvými surovinami.

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 250 g listů baby špenátu, čerstvého

* 2 papriky

* 4 větší rajčata

* 1 menší salátová okurka

* 250 g konzervovaného tuňáka, slitého

* 450 g konzervovaných bílých fazolí, slitých

* 4 řezy sardelek

* hrst usekané zelené petrželky nebo jarní cibulky k podávání

Na zálivku:

* 6 lžic olivového oleje

* 1–2 lžičky dijonské hořčice

* 3–4 lžíce vinného octa

* sůl

* čerstvě mletý nebo drcený pepř

* 2 stroužky česneku, utřeného

* 1 lžička medu, nemusí být

1. Špenát omyjeme a listy necháme okapat. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na proužky. Z omytých rajčat vykrojíme zelený střed v místě stopky a nakrájíme je na tenké dílky. Okurku oloupeme, nakrájíme na proužky a všechnu zeleninu vložíme do mísy. Přidáme slité, propláchnuté a okapané fazole, kousky tuňáka bez nálevu a usekané řezy sardelek zbavené kostiček.

2. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme osušené špenátové listy. V misce prošleháme ocet, sůl, pepř, popřípadě med a utřený česnek a postupně zašleháme olej, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou emulzi.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Podáváme posypaný usekanou zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou.

TIP

Do salátu přidejte vejce natvrdo, vařené zelené fazolky, ředkvičky, vařené brambory apod. Podávejte pro změnu s vaším oblíbeným majonézovým dresinkem nebo s majonézou s citronovou šťávou, jarní cibulkou a kečupem.

 

Hlávkový salát s pečenými bramborami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení brambor + doba na jejich zchladnutí

* 20 malých nových brambor

* 1 lžíce oleje

* 2 hlávkové saláty

* 1 svazek ředkviček

* 4 plátky čerstvého kozího sýra, asi 100 g

* hrst naklíčené řeřichy

* nať z jarní cibulky, pokrájená

Na zálivku:

* 4 lžíce panenského olivového oleje

* 1 lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice

* 2 uvařené žloutky

* sůl a mletý pepř

* špetka sušených chilli papriček, není nutné

* šťáva z poloviny citronu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory i se slupkou důkladně umyjeme, propícháme vidličkou, rozložíme na plech a potřeme je olejem. Pečeme asi 20–30 minut podle velikosti brambor a během pečení je otočíme.

2. V misce rozmícháme metličkou olej, hořčici, prolisované vychladlé žloutky, sůl, pepř, špetku chilli a citronovou šťávu a prošleháme. Salát překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, opláchneme a odstraníme vnější tmavé a poškozené listy. Necháme okapat nebo usušíme v odstředivce na salát. Ředkvičky opláchneme, seřízneme kořínek i listy a nakrájíme na plátky.

3. Salát rozdělíme na talíře, posypeme plátky ředkviček a obložíme upečenými, ještě teplými bramborami. Na salát položíme plátek sýra, zakapeme připraveným dresinkem a ozdobíme řeřichou a mladou cibulkovou natí.

TIP

Brambory nechte částečně vychladnout, podávat je můžete i studené. Před pečením je zkuste zabalit do alobalu.

 

Ostrý zeleninový salát s kuřecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + hodina na odležení

* 200 g uvařeného nebo upečeného kuřecího masa, prsíček

* 1 pekingské zelí * 2 mrkve

* 1 velká salátová okurka, nebo 2 menší

* 2 hrsti arašídů, i solených * hrst lístků koriandru

Na dresink:

* šťáva ze 3 limetek

* 2–3 lžíce třtinového cukru

* 2 stroužky česneku, prolisovaného

* 1 chilli paprička, zbavená semínek a najemno usekaná

* 2 lžíce vietnamské rybí omáčky

* 1 lžíce lístků koriandru, jemně usekané

* 1 lžička lístků máty, usekané

* 1 lžička limetkové kůry, jemně nastrouhané

* kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný, asi 2 cm

* 2 lžíce oleje, nejlépe arašídového

1. Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Zelí omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Mrkev a okurku oloupeme, okurku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké podélné plátky, ze kterých krájíme úzké dlouhé nudličky. Plátky mrkve a okurek můžeme nakrájet na nářezovém stroji, nudličky pak budou stejnoměrné.

2. V misce smícháme všechny suroviny na zálivku a promícháme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme polovinou dresinku a lehce promícháme.

Necháme v chladu přikryté asi hodinu odležet.

3. Podáváme posypané lístky koriandru, máty, nasucho opraženými arašídy a přelité zbylým dresinkem.

TIP

Nemáte-li zbylé uvařené nebo upečené kuřecí maso, povařte 2 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí ve vodě ochucené vietnamskou rybí omáčkou nebo je chvíli marinujte v části dresinku a pak opečte v pánvi na lžíci oleje a nechte vychladnout. Do salátu můžete přidat i kedlubnu, bílou ředkev či jarní cibulku.

 

Teplý fazolkovo-bramborový salát s liškami

PRO 4 OSOBY

íprava: 30 minut

* 500 g nových brambor

* 1 lžíce olivového oleje nebo másla

* 1 cibule nebo šalotka, nakrájená na proužky

* 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

* 100 g lišek nakládaných v octě nebo čerstvých

* 500 g čerstvých zelených fazolek nebo 400 g mražených

* sůl

* svazek čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele

Na dresink:

* 3 lžíce bílého vinného octa

* 6 lžic olivového oleje

* 2 lžíce dijonské hořčice

* sůl a mletý bílý pepř

* 1–2 lžičky cukru krupice

1. Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to přibližně 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Než se uvaří brambory, připravíme houbovou směs a fazolky. Nakládané houbičky slijeme a necháme okapat, čerstvé očistíme. V pánvi na rozpáleném oleji, másle nebo směsi másla a oleje necháme zesklovatět cibulku a česnek, přidáme houby a zprudka osmahneme. Stáhneme z ohně a osolíme. Zmírníme plamen a čerstvé houby ještě přikryjeme a podusíme doměkka.

3. Čerstvé fazolové lusky omyjeme, odřízneme konce a odstraníme vlákno ve hřbetu fazolek. Svážeme je do svazečků, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3–4 minuty.

4. V míse zlehka promícháme plátky brambor, uvařené fazolkové lusky a opečené houby, posypeme lístky koriandru nebo petržele a podáváme přelité dresinkem.

Salát podáváme teplý s francouzskou bagetou nebo jen tak.

Pestrý zeleninový salát s pomerančovým dresinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 350 g čerstvých mladých lístků špenátu

* 4 papriky, červené a žluté

* 2 svazky ředkviček

* 2 pomeranče

* 1 lžička červeného (růžového) pepře

Na zálivku:

* 2 lžíce majonézy

* 150 ml jogurtu, hustého

* šťáva z 1/2 pomeranče

* 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry

* 1 lžička worcestrové omáčky

* sůl a mletý bílý pepř

* 1 lžička cukru, nejlépe třtinového

* 1 lžíce citronové šťávy

 

Dresinky

Můžete je koupit už hotové v samoobsluze, ale když věnujete přípravě trochu času a invence, pochutnáte si ještě lépe.

Jako knedlíky nedokáží existovat bez omáčky, tak saláty se neobejdou bez lahodného dresinku, který potěší vaše smysly a spolu se zeleninou vytvoří harmonické spojení chutí, vůní a barev.

BYLINKOVÝ S HOŘČICÍ

Svazek bylin či natí (petržel, koriandr, rukola, špenát, mangold, bazalka) umixujte se střídkou bílého chleba, hořčicí a olivovým olejem. Přidejte vinný ocet, citron. šťávu, med (nebo cukr), sůl a pepř.

MANGOVÝ S KARI

Rozmixujte mango, přidejte limetkovou šťávu a kůru, strouhaný zázvor, sekanou chilli papričku, kari pastu, bílý jogurt a smetanu, osolte a opepřete. Vmíchejte usekanou pažitku. Můžete použít také jako dip k namáčení kousků zeleniny.

SMETANOVÝ S KOPREM

Bílý jogurt nebo kysanou smetanu smíchejte v misce s prolisovanou vařenou bramborou, usekaným koprem, utřeným česnekem, hořčicí a olivovým olejem. Můžete dochutit solí a pepřem.

POMERANČOVÝ

Majonézu smíchejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zamíchejte a nakonec přidejte kečup (sladký nebo ostrý), cukr, sůl a pomerančovou šťávu.