Chilli papričky lze využívat v kuchyni v nejrůznějších podobách. V případě, že je potřeba sklidit před mrazem nedozrálé chilli papričky, nemusíte se ničeho obávat. Jsou jedlé a většinou mají už i svou pálivost. Tyto papričky jsou vhodné do zavařenin, které lze dále využít pro podporu pálivosti jídla. Jsou vhodné například do nakládaného hermelínu nebo do guláše. Pro samotné konzumování nakládaných chilli paprik zavařujte zralé plody. Pro zavaření jsou vhodné druhy Sigaretta Di Bergamo, Pulla, Serrano chilli, Fireflame, Elephant’s Trunk, Jalapeno Maylon, Santa Fe Grande. Chilli paprička má vlastní stupnici pálivosti, která je udávána množstvím kapsaicinu v plodech.

Pokud jíte čerstvé chilli papričky, dopřejete si dokonalý gurmánský zážitek. Z odrůdy Jalapeno Poppers můžete připravit celou řadu chutných pokrmů podle středoamerické kuchyně, například Rocoto, Rolleno.  Na podzim jsou vhodné zeleninové saláty do kterých přidáte chilli odrůd Anaheim, Bulgarian Carrot, Aji Lemon Drop.

Mezi nejoblíbenější odrůdy chilli papriček patří Habanero. Mají nezaměnitelnou chuť, kterou si zamiluje každý. Hodí se do sladkých marinád, ovocných omáček a gurmáni je vmíchávají do čokoládového fondue. Hodí se také k bílému masu a rybám.

K uskladnění chilli si vyrobte domácí omáčky, které lze použít k tortillám či chipsům. Je vhodné si také papričky usušit, hodí se do polévek, gulášů, thajských pokrmů nebo do Chilli Con Carne. K různým pokrmům vyzkoušejte nejrůznější odrůdy chilli papriček. Nemáte-li aromaticky vhodné chilli, přidejte ho do jídla již na začátku vaření či dušení. Aroma se mírně vytratí, pálivá chuť se rozprostře do masa a doplní tak chuť celého pokrmu. Jaké množství chilli koření do pokrmu přidáte, je na vašem uvážení, co je pro vás snesitelná pálivost.